Lös din skatteskuld med Ekoakuten

Vi hjälper dig!

Lös din skatteskuld

En skatteskuld kan uppkomma på flera sätt. Att du har landat här på vår sida är ett bra tecken, det betyder att du redan tagit viktiga kliv mot att hitta en lösning för dina skatteskulder. Här har vi samlat information kring skatteskulder, hur du får dem och hur du ska lösa dem.

Hur kan man få skatteskulder?

Det finns lite olika sätt att få skatteskulder. Oavsett om det handlar om att dina kunder inte har betalat sina fakturor, du har fått en stor oväntad utgift eller att din största kund precis gått i konkurs, så kommer Skatteverket att kontakta dig för att få sina pengar.

 

Du har glömt att betala din skatteskuld

Kanske glömde du bara att betala din skatteskuld till Skatteverket? Isåfall skickar de en betalningsuppmaning eller ett betalningskrav till dig.

Om din skuld är mellan 2 000 kronor och 9 999 kronor får du en betalningsuppmaning. Om skulden är mer än 9 999 kronor så får du ett betalningskrav.

Allt du behöver göra om du har pengar och får ett krav eller en påminnelse är att betala din skatteskuld, så är det löst sedan.

 

Du betalade din skatteskuld för sent

Skatteverket granskar företagens skattekonton den första helgen varje månad. Om du betalade din skatt efter det, så kommer du att få en betalningsuppmaning eller ett betalningskrav, beroende på hur mycket du är skyldig. 

Eftersom pengarna nu finns på skattekontot så har du ju betalat, och Skatteverket kommer inte att skicka ditt ärende till Kronofogden. 

 

Du kan inte betala för du har inga pengar

Om du inte kan betala din företagsskatt alls, eftersom du inte har pengar, så kommer du att få en betalningsuppmaning eller ett betalningskrav beroende på din storleken på din skuld. Om du inte kan betala alls, kan du begära anstånd hos Skatteverket. Vi berättar mer om det nedanför.

Guide: Rädda ditt företag från konkurs

Ladda ner guiden för företagaren. Läs om vanliga problemsituationer, tips på vägar framåt samt hur vi hjälper dig att undvika konkurs och personligt betalningsansvar.

Hur löser man skatteskulder?

Det finns lite olika sätt att hantera skatteskulder, beroende på hur stor skulden är och hur lång tid som har gått och vem som driver in skulden. 

Här är det viktigt att komma ihåg att om Skatteverket inte har fått sina pengar efter de skickat antingen en betalningsuppmaning eller ett betalningskrav, så tar Kronofogden över arbetet med att driva in skulden.

Du kan läsa mer om skatteskulder hos kronofogden här.

 

Om du har pengar att betala din skuld med

Om du har pengar, även om du glömt att betala din skuld eller om du betalat den för sent, så finns ingenting att oroa sig för. Betala bara Skatteverket direkt efter du har fått din betalningsuppmaning eller ditt betalningskrav, så är saken ur världen.

 

Om du kan inte betala din skuld

Om du inte har några pengar att betala din skuld med så kan du kontakta Skatteverket och ansöka om så kallat “anstånd med skattebetalning”.

 

Anstånd med skattebetalning

Anstånd är ett slags uppskov på din skuld. Skatteverket beviljar sällan anstånd, och tidsperioden är relativt kort, en till två månader.

Skatteverket beviljar anstånd där de anser att betalningproblemen är temporära, och att de inte orsakats av dig själv. Idag finns det två huvudsakliga typer av anstånd, som båda regleras i skatteförfarandelagen.

  1) Anstånd i normalfall

  2) Anstånd på grund av följderna av coronapandemin

Skatteverket beviljar anstånd i normalfall om du har synnerliga skäl. Det betyder att din oförmåga att betala din skatteskuld är på grund av sjukdom, olycksfall eller arbetslöshet.

Vi hjälper dig att lösa din skatteskuld

På Ekoakuten har vi stor erfarenhet av att hjälpa företag med deras skatteskulder. Vi pratar samma språk som Skatteverket och Kronofogden, och vi kan reglerna och lagarna som styr arbetet. Kontakta oss så hjälper vi dig, det går alltid att hitta en lösning.