Avbetala skatteskuld

Vi reder ut frågor kring avbetalning av skatteskuld nedan.

Avbetala skatteskuld med Ekoakuten

Först och främst ska du tacka dig själv för att du hittat hit. Det betyder att du är villig att göra någonting åt din skatteskuld, och att du insett att du behöver någon form av hjälp. Oavsett om det handlar om att bara lära dig mer, eller ta hjälp från oss på Ekoakuten.

Skatteskulder är vanligare än många tror. Vi har jobbat tillsammans med många företag som av ett eller flera skäl har samlat på sig skatteskulder. De vanligaste anledningarna brukar vara att deras kunder har gått i konkurs, oväntade utgifter, obetald moms eller något liknande.

Så betalar du en skatteskuld

En skatteskuld går att ta hand om på lite olika sätt.

Det första som kommer från Skatteverket är en betalningsuppmaning, eller ett betalningskrav, beroende på om din skatteskuld är mellan 2 000 kronor och 9 999 kronor (betalningsuppmaning) eller över 9 999 kronor (betalningskrav). 

Om du har pengar och kan betala, så ska du göra det. 

Tänk på att beloppet behöver vara bokfört på skattekonton senast den 26 samma månad som du fick uppmaningen eller kravet. Kom ihåg också att det tar upp till tre bankdagar innan pengarna finns på ditt skattekonto.

Om du inte betalar kommer du att få fler betalningsuppmaningar. Om du inte betalar enligt ett betalningskrav så lämnas din skuld över till Kronofogden, vilket betyder att du även kommer att få betala deras kostnader för indrivning plus den ursprungliga skulden. Du riskerar även att få en betalningsanmärkning.

Om du vill läsa mer om en skatteskuld hos Kronofogden, gör det här.

Kan man avbetala en skatteskuld hos Skatteverket?

Nej, inte i vanliga fall. Och inte som en vanlig avbetalning. Men du kan ansöka om anstånd med skattebetalning hos Skatteverket på grund av tillfälliga betalningssvårigheter. Det betyder att du skjuter fram din betalning en kortare period, ungefär en till två månader.

Under anståndet får du chansen att få in pengar, till exempel genom att sälja tillgångar.

Skatteverket beviljar anstånd där de anser att betalningsproblemen är temporära, och att de inte orsakats av dig själv. Idag finns det två huvudsakliga typer av anstånd, som båda regleras i skatteförfarandelagen.

  1) Anstånd i normalfall

  2) Anstånd på grund av följderna av coronapandemin

Skatteverket beviljar anstånd i normalfall om du har synnerliga skäl. Det betyder att din oförmåga att betala din skatteskuld är på grund av sjukdom, olycksfall eller arbetslöshet.

Guide: Rädda ditt företag från konkurs

Ladda ner guiden för företagaren. Läs om vanliga problemsituationer, tips på vägar framåt samt hur vi hjälper dig att undvika konkurs och personligt betalningsansvar.

Förhandla avbetalningsplan med Skatteverket

På Ekoakuten har vi några gånger förhandlat fram en avbetalningsplan med Skatteverket, även om det inte är en vanlig väg att gå. 

Med vår erfarenhet och kunskap har vi tagit förhandlingen med Skatteverket för våra kunder och hittat en väg framåt.

Vi kan hjälpa dig med förhandlingar med Skatteverket. Vi använder vår juridiska kompetens och erfarenhet för att ta de tuffa förhandlingarna, så att du slipper. 

Det kan vara stressande och påfrestande för dig att både hantera din verksamhet samt försöka förhandla med en stor myndighet som Skatteverket.

Vi hjälper dig med avbetalningsplan för din skatteskuld

Kontakta oss för ett första samtal så ser vi hur vi kan hjälpa dig. Vårt första gemensamma samtal är självklart kostnadsfritt. Med vår erfarenhet och kunskap hjälper vi dig igenom problemen med din skatteskuld.

Vi hjälper dig med ditt företags skatteskulder

På Ekoakuten har vi 30 års erfarenhet av att hjälpa företag ur kriser och skatteskulder. Vi pratar samma språk som Skatteverket och Kronofogden, och vet vad som ska göras för att du ska slippa betalningsanmärkningar och personligt betalningsansvar. Vi förhandlar fram överenskommelser som hjälper ditt företag ur krisen. 

Skatteskulder ska du ta tag i snabbt, och på lite olika sätt beroende på hur långt det har gått. Vi kan ofta hjälpa företag ur den omedelbara krisen, även om det ser mörkt ut. 

1. Börja i tid

Det är viktigt att vi tar tag i det här direkt för att ge dig bästa möjliga chans.

2. Ställ rätt diagnos

Vi hjälper dig genom att analysera ditt företag och ekonomin.

3. Sätt upp handlingsplan

Efter att vi har ställt rätt diagnos kan vi ta fram den rätta vägen framåt. 

4. Förhandla med fodringsägare

Vi sköter de tuffa förhandlingarna så att du slipper.

Tomas Tobiasson
Obeståndsjurist

Boka en gratis konsultation

Vi börjar alltid med en första konsultation där vi lär känna dig och ditt företag.

Tillsammans löser vi dina problem

Tillsammans hjälper vi dig och ditt företag hitta bästa vägen framåt.