Avbetala skatteskuld

Vi reder ut frågor kring avbetalning av skatteskuld nedan.

Hantera skatteskuld med Ekoakuten

Först och främst ska du tacka dig själv för att du hittat hit. Det betyder att du är villig att göra någonting åt din skatteskuld, och att du insett att du behöver någon form av hjälp. Oavsett om det handlar om att bara lära dig mer, eller ta hjälp från oss på Ekoakuten.

Skatteskulder är vanligare än många tror. Vi har hjälpt många företag som av ett eller flera skäl har samlat på sig skatteskulder. Många frågar om de kan avbetala sin skatteskuld men en sådan uppgörelse går tyvärr inte att få till med Skatteverket. Däremot finns det andra sätt att hantera skatteskulder och det är viktigt att agera. Ju förr desto bättre.

Kan man avbetala en skatteskuld hos Skatteverket?

Nej, du kan inte avbetala en skatteskuld till Skatteverket. Men du kan ansöka om anstånd med skattebetalning på grund av tillfälliga betalningssvårigheter. Det betyder att du skjuter fram din betalning.

Under anståndet, normalt en till två månader, har du chans att få in pengar, till exempel genom att sälja tillgångar.

Skatteverket beviljar anstånd om de anser att dina betalningsproblem är temporära och inte självförvållade. Till exempel om din oförmåga att betala beror på sjukdom, olycksfall eller arbetslöshet.

Kan man avbetala en skatteskuld hos Kronofogden?

Ja, även om det är relativt ovanligt så kan det gå att få till en avbetalningsplan med Kronofogdemyndigheten. De kan bevilja avbetalning för skatteskulder, normalt under en period om högst 6 månader, om det bedöms som fördelaktigt för både den som är skuldsatt och för staten.

För att få en avbetalningsplan beviljad behöver du kunna påvisa ordning och reda i din ekonomi. Du behöver också presentera en ekonomisk plan för hur du ska komma ur problemen och kunna hantera avbetalningarna.

Guide: Rädda ditt företag från konkurs

Ladda ner guiden för företagaren. Läs om vanliga problemsituationer, tips på vägar framåt samt hur vi hjälper dig att undvika konkurs och personligt betalningsansvar.

Så betalar du en skatteskuld

Om du har ett underskott på ditt skattekonto så kommer Skatteverket att uppmana dig att betala, vilket syns på ditt skattekonto, eller skicka dig ett betalningskrav om skulden är 10 000 kr eller mer.

Du behöver betala din skuld så att beloppet är bokfört på skattekontot senast den 26:e samma månad som du fick uppmaningen eller kravet. Kom ihåg att det tar upp till tre bankdagar innan pengarna finns på ditt skattekonto.

Om du inte betalar enligt ett betalningskrav så lämnas din skuld till Kronofogdemyndigheten. Det betyder att du även kommer att få betala deras kostnader för indrivning och eventuell ränta, tillsammans med den ursprungliga skulden. Du riskerar också att få en betalningsanmärkning samt andra påföljder.

Här kan du läsa mer om skatteskuld hos Kronofogden

Vi hjälper dig med ditt företags skatteskulder

På Ekoakuten har vi 30 års erfarenhet av att hjälpa företag ur kriser och skatteskulder. Vi pratar samma språk som Skatteverket och Kronofogden och kan förhandla fram överenskommelser som hjälper ditt företag ur krisen.

Skatteskulder ska du ta tag i snabbt, och på olika sätt beroende på hur långt det har gått. Vi kan ofta hjälpa företag ur den omedelbara krisen, även om det ser mörkt ut.

Läs mer om hur Ekoakuten kan hjälpa dig med ditt företags skatteskulder

1. Börja i tid

Det är viktigt att vi tar tag i det här direkt för att ge dig bästa möjliga chans.

2. Ställ rätt diagnos

Vi hjälper dig genom att analysera ditt företag och ekonomin.

3. Sätt upp handlingsplan

Efter att vi har ställt rätt diagnos kan vi ta fram den rätta vägen framåt. 

4. Förhandla med fodringsägare

Vi sköter de tuffa förhandlingarna så att du slipper.

Tomas Tobiasson
Obeståndsjurist

Boka en gratis konsultation

Vi börjar alltid med en första konsultation där vi lär känna dig och ditt företag.

Tillsammans löser vi dina problem

Tillsammans hjälper vi dig och ditt företag hitta bästa vägen framåt.