Tänk på det här innan du tar ett företagslån

”Vi ringer banken och löser vår akuta brist på pengar”. Det är ett vanligt resonemang bland företagare som hamnar i ekonomiska svårigheter. Att ta ett nytt företagslån brukar vara det sätt som ligger närmast till hands. Men, det är inte alltid det går och dessutom kan det göra krisen större. I den här artikeln tar vi upp vanliga misstag som många gör när de hamnar i kris och hur du undviker dem.

Alla företag kan drabbas av förluster. Orsakerna kan vara många och de är av underordnad betydelse när skulderna väl uppkommit. Det du i första hand bör tänka på är att ”stoppa blödningen”, ta det lugnt och försöka tänka klarsynt. Jag vet dock att det är lättare sagt än gjort att tänka klart, när det är kris.

Behövde 350 000 kr för att betala leverantörer

För några år sedan kom jag i kontakt med en företagare som behövde 350.000 kr för att kunna betala sina leverantörer. Han fick en kredit på sin annars obelånade verksamhet och var lättad över detta. Han skrev på det privatborgensåttagande som banken krävde, då han kände att det inte fanns någon risk.

Problemet var bara den att den beviljade krediten var förbrukad innan dagen var slut. Nästa vecka skulle nästa hög med räkningar betalas. Ekonomiansvarig i bolaget hade ”glömt” att tala om att det saknades pengar även till dessa.

Företagslån på företagslån skulle ha blivit en skuldfälla

Företagaren tänkte att det var väl bara att ringa upp banken igen och få ett nytt företagslån. Men dessvärre var det inte så lätt denna gång. Den tidigare så trevliga kvinnan på banken var nu besvärlig och ställde många jobbiga frågor.

Företagaren ringde oss på Ekoakuten och vi konstaterade att företaget hade en kapitalbrist på över en miljon kronor. Det var med andra ord tur att de inte lyckades få ett till lån. Hade de fått mer pengar den veckan, så hade de ändå behövt ännu mer pengar till veckan därpå.

Vi lyckades tillsammans skapa ordning och reda i ekonomin. Vi tog över ekonomifunktionen på företaget och gjorde upp om en amorteringsplan med banken. Den var tuff men realistisk och gick att klara av. Efter två år var företagaren skuldfri hos banken och kunde betala sina räkningar på utsatt förfallodag.

Krav på säkerhet från dig som privatperson

Många som hamnar i svårigheter väljer, såsom företagaren i exemplet ovan, att ringa sin bank och begära mer pengar för att klara sina betalningar. Men allt för ofta görs det förhastat eller av slentrian. Det kan också vara svårt att få lånet, vilket kan vara frustrerande men samtidigt är sunt.

Banken lånar normalt bara ut mot maximal säkerhet och en tro på att de skall få tillbaka pengarna enligt det låntagaren utlovar i sin ansökan.

Har du nyligen begärt pengar eller om företagets bankrating försämrats så blir det ofta stopp. Om banken frågar vad du skall använda pengarna till och du är ärlig, så kan det också bli stopp.

För att få lånet kan du som privatperson bli tvungen att ge banken en säkerhet och det är en stor risk att ta när företaget är i kris.

Tre misstag att undvika vid kris

En ännu farligare väg än banklån är de alternativa sätt som finns att få cash snabbt, via olika typer av finansieringsbolag. Det blir lätt en skuldfälla och en ond spiral som accelererar.

Här är tre saker du ska undvika om ditt företag fått ekonomiska problem:

1. Snabblån

Det kan kännas lockande att ta en snabb företagskredit. Det löser problemen för stunden eftersom du får cash snabbt. Men räntan är ofta extremhög och du sätter dig i en ännu svårare sits.

2. Factoring

Factoring, det vill säga att sälja fakturor, kan vara en lösning. Ofta kostar det dock för mycket. Det låter inte så dyrt med avgifter på mellan 1,25 och 8% per månad. Men räknar du om det till årsbasis så motsvarar det 35 – 70%!

Om du ska använda dig av factoring så är rådet att gå via de vanliga bankerna.

Dessutom vill vi flagga för att det kan vara ett brott att sälja fakturor, till exempel om banken har en företagsinteckning. Det betyder att de har första tjing på pengarna vid en eventuell konkurs och då är det inte lagligt att ha sålt företagets tillgångar.

3. Privat borgensåttagande och pantsättning

Du kan ofta få en kredit om du går i borgen som privatperson eller om du pantsätter privat egendom som hus eller lägenhet. Skriv inte på något som du kanske inte kan uppfylla! Risken för att företagets svårigheter spiller över mer än nödvändigt på familjen är överhängande.

Vad ska du göra om ditt företag har ekonomiska problem?

Att ta ett företagslån kan vara en väg framåt, i alla fall om du har kontroll över företagets ekonomi och vet att krisen är tillfällig. Välj i så fall en av de traditionella bankerna istället för de dyra, snabba alternativen. De är rent ut sagt som att kissa i byxan.

Om du går till banken för att få en kredit, tänk på att inte komma sista dagen. Försök att göra det några veckor innan det blir akut så är det enklare att få lånet beviljat.

Viktigast av allt – ta kontroll över företagets ekonomi till exempel genom att jobba med budget och planering. Då vet du om ett företagslån är en bra lösning eller inte.

Behöver du hjälp?

Det kan vara svårt att komma ur en akut ekonomisk kris själv. Inte minst är det svårt att tänka klart och veta vad man ska göra. Vi på Ekoakuten kommer dagligen i kontakt med företagare som hamnat i svårigheter.

Först gör vi en analys för att förstå situationen och alternativen. Därefter ger vi förslag för ditt nästa steg eller hur vi kan lösa problemen tillsammans.

Ofta kan vi till exempel få till ett företagslån, om det är motiverat. Andra exempel på lösningar är att vi förhandlar fram avbetalningsplaner och överenskommelser med fordringsägare.

Boka oss för en konsultation så kan vi guida dig till ett lämpligt nästa steg.