Jag har fått ett inkassokrav?

 

Aj då! Det var inte så bra. Men det är ingen katastrof om man får ett inkassokrav, eftersom det inte ger någon betalningsanmärkning i detta läge.

 

Har du fått ett inkssokrav

Har du glömt bort att betala en räkning/faktura?

Är det så att du glömt bort att betala en räkning/faktura kanske? Det är mänskligt att missa att betala en räkning/faktura någon gång ibland. Har du glömt räkningen/fakturan är det bara att betala det belopp som står på det inkassokrav som du fått. När du gjort det så är saken ur världen. Du får inte glömma bort att även betala in kostnaden för inkassokostnaden. Den avgiften är idag 180 kr (2020). Denna avgift är reglerad i lag, vilket innebär att man är skyldig att erlägga denna inkassokostnad.

Är det något fel på den räkning/faktura du fått?

Är det fel på den räkning/faktura som du fått? Det kan röra sig om fel pris, att man inte har levererat de varor som du beställt, att du inte fått rätt antal o.s.v. Det kan vara mycket som kan gå snett vid en leverans i dessa dagar.

Om det är så är det hög tid att tala om detta nu. Vi rekommenderar att du gör det skriftligen både till din leverantör och till inkassobolaget. Helst bör man göra det genom ett mejl, som man sedan sparar på ett säkert ställe i sin dator. Det kan vara bra att kunna bevisa att man har redan nu har talat om att något är fel. På det juridiska språket heter det att man bestrider att det finns en fordran. 

Är inkassokravet du fått riktigt, men du har inte råd att betala detta just nu?

De flesta Inkassoföretag brukar vara förstående för om en kund inte alltid kan betala en skuld. Därför brukar det oftast gå bra att dela upp betalningen på några månader. Men det får inte vara så att du gör detta med varje faktura/räkning. Du kan också sedan tidigare ha fått en eller flera betalningsanmärkningar och det kan också betyda att du nekas en amorteringsplan. Du måste vara medveten om att man aldrig kan kräva, att få avbetala en räkning/faktura. Det handlar om en frivillig uppgörelse från den som du köpt varan eller tjänsten från.

Du är skyldig att betala kostnader för amorteringsplan.

Du är också skyldig att betala en kostnad när ett inkassobolag upprättar en amorteringsplan och en aviseringskostnad. Denna avgift är lagreglerad och uppgår f.n. till 170 kr/amorteringsplan. Aviseringsavgiften brukar variera mellan 25 kr och 100 kr per amortering (betalningstillfällen). Du är även skyldig att betala dröjsmålsränta för den extra kredittid som du erhåller vid en amorteringsplan.  Enligt lag är dröjsmålsräntan normalt f.n. 8 % (2020). Dröjsmålsräntan baserar sig på den av Riksbanken fastställda referensräntan + 8 procent enheter. Dröjsmålsräntan kan också vara avtalad med din leverantör.

Vad händer om jag inte betalar det inkassokrav jag fått?

Om du inte betalar ett inkassokrav så finns det stor risk för att Inkassobolaget ansöker om ett s.k. betalningsföreläggande emot dig. Det innebär att du riskerar att få en officiell betalningsanmärkning registrerad hos kreditupplysningsföretagen. En officiell betalningsanmärkning gör det svårare för dig att fortsätta handla på kredit eller få nya lån/krediter. En betalningsanmärkning finns normalt kvar i 3 år om du är privatperson och i 5 år om det är ett företag som fått en anmärkning.

Ta hjälp från oss på Ekoakuten! Vi hjälper dig gärna! Ring oss på telefon 0770-33 99 25 eller mejla oss på info@ekoakuten.se

Visst kostar det några kronor att anlita oss. Men det brukar oftast stanna på ett belopp ca 1 000 kr/inkassokrav. Jämför man denna kostnad är detta väldigt billigt, jämfört vad en officiell betalningsanmärkning kan komma att kosta dig. Sitt inte med armarna i kors! Ring oss redan idag! eller skicka oss ett mejl på info@ekoakuten.se. Vi väntar på att få kontakt med dig!

Kontakta oss påEkoakuten.se

Våra länkar kan hjälpa dig att hitta rätt här på nätet. Ofta är det svårt att hitta saker och ting att läsa på internet. Man sitter och funderar lite över olika saker men hittar liksom aldrig fram. Därför har vi på Ekoakuten här samlat de vanligaste sidorna som man behöver känna till när ett företag har det lite ekonomiskt jobbigt. Det här är en service som vi bjuder på. Bra länkar till andra sidor från Ekoakuten.se

Länkar till andra sidor som kan vara bra att ha ibland.